Wat is cupping?

Cupping is een zuigtechniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van cups die vacuüm worden gezogen op de huid. Zo op het eerste gezicht ziet het er bijna bizar uit. Maar desondanks is de werking zeer krachtig en effectief. Omdat de huid vacuüm wordt gezogen in de cup, gaat de huid omhoog staan. De kracht van vacuüm is heel sterk, waardoor het meteen zorgt voor het stimuleren van de doorbloeding en het stimuleren van Chi (energie). Verklevingen en diepe spierknopen worden als het ware naar de oppervlakte gezogen, waardoor blokkades worden opgeheven. Ook de afvalstoffen in je lichaam komen zo vrij en worden direct afgevoerd. Omdat de kracht van cupping sterker is dan massage, heeft het een diepere werking.

Wat zeggen cupping marks over jouw gezondheid?

Hoe kan dit ontstaan en wat zegt het?
Wanneer de bloedcirculatie niet optimaal is in een gebied waar een trauma onstaat (fysiek/ mechanisch, chemisch of emotioneel) kan er niet voldoende zuurstofrijk bloed stromen en dus kan de zuurstof ook niet optimaal naar de cellen gaan. Er ontstaat dan lokale ophopingen van afvalstoffen dat verzurend op de weefsels inwerkt. Wanneer er dan gecupt wordt springen de bloed cappilairen (haarvaten) sneller kapot doordat het bloed zwakker is op de plek van het trauma. Aldus onstaat er een hematoom. Het cuppen zuigt dus toxines los en zet het bloed en de Qi (levensenergie) meer in beweging. En hoeveel cupping marks er erg pijnlijk uitzien, het tegendeel is echter waar. Het werkt vrijwel onmiddellijk pijnverlichtend. Hoe donkerder de plekken, hoe meer toxines in het bloed gestagneerd zijn.

Wat doet cupping?

Waar is cupping goed voor? 

1.Bij blokkades in de energiedoorstroming. Met een cupping massage wordt de blokkade opgeheven, zodat de energie weer vrijkomt.

2.Bindweefselverklevingen worden losgemaakt

3. Bij triggerpointbehandelingen kan de cup gebruikt worden om het bindweefsel los te maken of de cup even op de triggerpoint te plaatsen.

4.Bij cellulite. 

Bij een slechte doorbloeding ontstaan op verschillende plaatsen in het lichaam ophopingen van vocht en afvalstoffen. Als de afvoer van het lymfevocht stagneert, blijven de afvalstoffen te lang zitten. Ze kunnen een dikke brij vormen, met als gevolg dat deze tussen de vetcellen blijft zitten. Door de cups over de huid te bewegen, trek je de verklevingen van de huidlagen (bindweefsel) van elkaar.

De bloedcirculatie wordt gestimuleerd, wat weer tot gevolg heeft dat de vetcellen (bobbeltjes) beter afgevoerd worden naar de lymfeklieren. Spieren krijgen meer zuurstof. Pijn wordt minder en de huid steviger en strakker. Het is aan te raden de behandeling een aantal keren te herhalen voor een beter resultaat.

Klopt het dat je blauw wordt na het cuppen?

Een veelgestelde vraag: klopt het dat ik na het cuppen blauwe plekken krijg?  
Het klopt inderdaad dat je in het begin van de behandeling behoorlijk last kunt krijgen van blauwe plekken. De cups masseren tot diep in de huid en gaan de strijd aan met de verklevingen die diep onder de huid zitten. De huid kan direct na de behandeling dan ook rood en gevoelig zijn. In de meeste gevallen neemt dit al na een aantal behandelingen af maar sommige dames  houden hier langer last van. Zorg dat je tussen de behandelingen de huid voldoende rust gunt en dat je voldoende water drinkt om alle afvalstoffen af te voeren. Vooral na het cuppen veel drinken. Wel volhouden want het is ook een teken dat er van binnenuit wat gebeurt