Psoas "De spier van de ziel" 

Psoas Massage Release: Wat is het en waarom is het belangrijk?

De Psoas-spier, vaak aangeduid als de “spier van de ziel”, is een diepgelegen kernspier die zich uitstrekt van de onderste wervelkolom tot aan de bovenkant van het dijbeen. Deze spier speelt een cruciale rol in onze mobiliteit en stabiliteit, en is nauw verbonden met onze ademhaling en stressrespons.

Wat is Psoas Massage Release?

Psoas Massage Release is een gerichte massagetechniek die zich richt op het ontspannen en loslaten van spanning in de Psoas-spier. Door diepgaande en zorgvuldig gerichte massagetechnieken wordt de spanning in deze spier verminderd, wat leidt tot verbeterde mobiliteit, een algeheel gevoel van welzijn en emotionele bevrijding.

De voordelen van Psoas Massage Release

1. Vermindert lage rugpijn: Een gespannen Psoas-spier kan bijdragen aan lage rugpijn. Door de spier te ontspannen, kan de druk op de onderrug verminderd worden.
2. Verbeterde houding: Een ontspannen Psoas-spier helpt de wervelkolom in een meer natuurlijke positie te blijven, wat resulteert in een betere houding.
3. Verhoogde flexibiliteit en mobiliteit: Door spanning en verkorting in de Psoas-spier te verminderen, kunnen de heupen vrijer bewegen, wat de algehele flexibiliteit verbetert.
4. Stressvermindering: De Psoas is nauw verbonden met ons autonome zenuwstelsel en onze stressrespons. Het ontspannen van deze spier kan helpen om het stressniveau te verlagen.
5. Diepere ademhaling: Een ontspannen Psoas-spier maakt een volledige beweging van het middenrif mogelijk, wat de ademhaling verbetert en kan bijdragen aan een gevoel van rust en ontspanning.
6. Emotionele bevrijding: De Psoas-spier fungeert als een opslagplaats voor onverwerkte trauma’s en emoties. Tijdens een Psoas Massage Release kunnen deze opgeslagen emoties loskomen, wat soms leidt tot een emotionele reactie. Dit proces helpt om oude spanningen en trauma’s te verwerken en los te laten, wat bijdraagt aan emotionele heling.

De Psoas en de fight-or-flight-reactie

In stressvolle situaties activeert ons lichaam de “fight-or-flight”-reactie, een oeroude overlevingsmechanisme. Bij dieren zien we dit duidelijk: ze vechten of vluchten, waardoor de opgebouwde spanning in hun lichaam vrijkomt. Mensen daarentegen onderdrukken vaak deze natuurlijke reactie door maatschappelijke normen of omstandigheden. Deze onderdrukte spanning en emoties worden vaak opgeslagen in de Psoas-spier.

Voorbeeld:

Stel je voor dat je op je werk zit en je hebt een belangrijke presentatie die misgaat. Je baas en collega’s kijken kritisch naar je, en je voelt de druk en spanning toenemen. Je lichaam reageert onmiddellijk: je hartslag versnelt, je spieren spannen zich aan en je lichaam bereidt zich voor om te vechten of te vluchten. Maar in plaats van deze energie te ontladen door fysieke actie, blijf je zitten, onderdruk je je reactie en probeer je professioneel te blijven. Deze opgekropte spanning en stress kunnen zich dan vastzetten in je Psoas-spier.

Waarom kiezen voor een Psoas Massage Release?

In ons moderne leven, waarin we veel zitten en vaak stress ervaren, kan de Psoas-spier chronisch gespannen raken. Dit kan leiden tot diverse klachten, van rugpijn tot ademhalingsproblemen. Een gerichte Psoas Massage Release kan helpen om deze spanning los te laten, waardoor je lichaam weer in balans komt en je je beter voelt. Bovendien biedt het de mogelijkheid om emotionele spanningen te ontladen, wat een diepgaand gevoel van bevrijding en welzijn kan geven.

De Psoas, of Iliopsoas, is een grote spier(groep), die je romp met je benen verbindt. Hij loopt van de onderkant van de wervelkolom naar de bovenkant van je dijbenen. Anatomisch gezien heeft deze spier zeer veel functies. Door de psoas kun je je heupen buigen, je romp voorover buigen of je benen op trekken als je ligt. Het is de grote motor achter lopen. Als de psoas niet zacht en ontspannen is kunnen er allerlei klachten ontstaan zoals; pijn in de onderrug, stijfheid, buikpijn, darmklachten, geblokkeerde ademhaling en nog meer. Door bijvoorbeeld veelal in dezelfde houding te zitten maar ook door het trainen van je buikspieren kan psoas verkorten waardoor er extra spanning op de onderrug en de ingewanden kan ontstaan. Het is belangrijk dat de psoas niet te kort wordt maar weer lengte krijgt.

Naast deze belangrijke anatomische functies komt de psoas ook als eerste in actie bij een fight-, flight- of freeze reactie. De psoas reageert fysiek op stress: hij spant aan. De psoas wordt ook wel 'de spier van de ziel genoemd'. Vaak zien we bij een massage van de psoas dat er emoties loskomen. Dat hou je allemaal daar vast, diep in je buik. Door massage kun je je psoas spier lang,ontspannen en zacht houden waarmee je fysieke en emotionele klachten voor kunt zijn of kunt verhelpen.

 

Cupping - intuïtieve healing massage - holistische massage- energetische hoofdhuidmassage - gezichtsmassage - psoas massage release - hotstone massage - sportmassage - klassieke massage